2017. február 12., vasárnap

RDX súlyemelő öv - Jelenlegi ára: 5 000 Ft


 RDX  súlyemelő öv
L-meret, nem volt hasznalva , mert tul nagy.
A súlyemelő öveket eredetileg az olimpiai súlyemeléseknél és erőemelő gyakorlatoknál alkalmazták. Ma már minden hobbigyúrós előszeretettel alkalmazza. Van aki minden edzés alatt végig hordja, mert jól néz ki, de van, akin úgy lóg, hogy pont semmit sem ér. Vajon valóban szükség van övre? És ha igen, hogy kell megfelelően használni és mikor használom rosszul? Ha rosszul használom, milyen problémát okozhat?
A súlyemelő öv célja és fajtái
A súlyemelő övnek két fontos feladata van. Egyrészt csökkenti az alsó hátra nehezedő nyomást, ha valaki nagy súly emelésekor kiegyenesedik, másrészt fej feletti munka esetén védi a hátat a hiperextenziótól, vagyis a túlzott hátrafeszüléstől. Az öv csökkenti az alsó háti nyomást azzal, hogy a hasüreg tartalmát összenyomja. Ez a megnövekedett hasűri nyomás megfelelő támogatást nyújt az alsóhát csontjai előtt. Ezzel átveszi a gerincmerevítő izmok feladatát, amelyek ezt a támogatást normális esetben ellátják.
Az öv megvéd a túlzott hátrafeszüléstől is úgy, hogy egy kemény masszív falat képez a felsőtest alsó része körül. Ez korlátozza a hát mozgását és megakadályozza az oldalra dőlést és a csavarodást is. Az erőemelő öv körben ugyanolyan széles, erre a célra inkább ez a megfelelő.
Az öv segíti a sportolót abban, hogy biztos legyen a hátának a pozíciójáról. Az öv a bőrrel érintkezve nagyszerűen közvetíti az információkat az elhelyezkedéséről. Így a sportoló pontosan érzi, hogy a háta megfelelő pozícióban van-e. Ha ez a cél csupán, akkor nem fontos túl szorosan felvenni az övet. Némely sportoló úgy látja, hogy sokkal biztonságosabbnak érzi a gyakorlatot, ha használja az övet még ha a hasüregi prést nem is alkalmazzák.
Hogyan és mikor?
Egyébként az öv megfelelő használatához és maximális hasznosságához nagyon szorosan kell felvenni. Ez fizikailag nem könnyű és nem is szabad hosszú ideig fent hagyni. A szorosan felrakott öv nyilván növeli a vérnyomást. Így aztán az övet két okból célszerű leginkább alkalmazni.
amikor maximális vagy szubmaximális terhelést alkalmazol pl. guggolás vagy felhúzásnál a hát védelmére
olyan gyakorlatoknál mint a nyakból nyomás (főleg álló helyzetben), ahol a hát hátrafeszülését kell meggátolni
A sorozatok között az övet mindig ki kell engedni!
Mikor ne?
A súlyemelő övet nem kell mindig és minden gyakorlathoz felvenni. Csak amikor a gerinc várhatóan nagy terhelést kap. Így aztán felesleges például oldalemelésnél vagy lábnyújtásnál alkalmazni. Akkor sem érdemes használni az övet, ha a terhelés kicsi, mert semmit sem fog érni és nincs is rá szükség.
Az állandó övhasználat veszélye
Aki állandóan használja az övet, annál fennáll a veszély, hogy a hasi és gerincmerevítő izmok fejlődése megreked. Elektromiografikus vizsgálatok azt találták, hogy a hasizmokban kevesebb az izomaktivitás, ha a sportoló övet használ. Az erős hasizmok viszont fontosak a törzs stabilitása szempontjából.
Nem túl jó, ha függővé válsz az övtől!
Ne feledd el, hogy kezdőként semmiképp sem javasolt az öv használata. Hamis érzést nyújt a biztonságról! Az öv nem fog megvédeni a helytelenül végzett gyakorlatoktól bekövetkező károsodásoktól. A cél főleg kezdetben az izmok és ízületek fejlesztése annak érdekében, hogy nagyobb és nagyobb terheléseket legyenek képesek elviselni. Csak akkor használj övet, ha valóban indokolt!


Jelenlegi ára: 5 000 Ft
Az aukció vége: 2017-02-15 05:25 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése